Lite nytt till minstingens säng


Idag har jag tagit itu med lite "tråksömnad". Ovanstående bäddset har ju även tidigare varit just bäddset. Minns inte längre var de är inköpta men tror att det kan vara Hemtex resp ICA MAXI faktiskt. De inhandlades för att jag skulle se en massa muddbyxor, fodrade sådana. Några muddbyxor blev det eftersom jag faktiskt har haft ytterligare ett "djungelset" och det var lite taget från dessa båda också. Dessutom så var örngotten uppanvända. Nu tyckte jag alltså att minstingen skulle få sig lite fler bäddset med kurrfodral i normalstor storlek (han sover fortfarande i spjälsängen, med ena sängsidan borttagen, med normalstor kudde) så vi plockade bort de bäddset som inte funkade längre. Det mesta är sytt på overlock och så lite enkla raksömmar på vanliga maskinen då. Nu när jag fick chansen att sy egna örngott så gjorde jag ett rejält övervik, jag hatar nämligen när kuddarna åker ur. Dessutom blev det två örngott på varje påslakan eftersom jag upplever att det är de som blir smusiga fortast. Ett gammalt lakan som fått ett stort hål klipptes också till i passande storlek och så var det bara en långsida att fålla.

Med andra ord har dagen inte direkt inneburit ngn inspirerande sömnas, men väl nyttosömnad. Nu skall jag fortsätta uppdateringen av alla barnens avlagda kläder. De kommer förhoppningsvis till användning i ngt annat hem framöver. Och så skall jag ta hand om mina brödlimpor också som gräddas för fullt. Trevlig kväll!

Väpnarhuva, balaclava, kärt barn har många namn...

Tillbaka från våran minisemester på mindre skidort. En heldag utförsåkning blev det för min del, dag två ballade jag ur p g a trötthet och riktigt kylslaget väder. Men barnen, maken och min bror tillbringade större delen av dagen i backen. Somliga ägnade sig åt längdskidåkning. Jag tog en kort tur om 1,5 km tillsammans med min bror och de äldsta två vildarna. De var riktigt duktiga, över förväntan faktiskt. Men som sagt det var ruskigt kyligt och skidshopen hade slut på alla fleecehuvor för att skydda mot den kalla vinden. Vi hade en sk väpnarhuva eller balaclava med oss eftersom vi köpte en till äldsta sonen förra året vid samma tid. Man kan ju tycka att vi borde ha tänkt till och kommit ihåg kylan som rådde då och med tanke på att det har varit rejält kallt i ett flertal veckor nu så... Men nej, inte tänkte vi på det inte. Så bättre sent än aldrig, idag har jag fixat en varsinn huva till de två minsta. Av en bit restfleece av den lite lurviga sorten. Enormt mjuk och skön, men eg kanske i tjockaste laget. Grabbarna är dock helnöjda och springer omkring med dem här inne. De ser ut som små drakar eller ngt *skratt*. Förlaga blev så klart äldsta sonens huva.


Som synes på bilden så är minstingens huva (till höger) i tightaste laget. Det syns ju att den är bra mkt smalare och enda anledningen till det är att det var enda sättet att få tyget att räcka till. Nu ser jag ju dessa två som prototyper så de får ha dem så länge det går. Huvan går på honom med lite lätt våld, men sedan sitter den som gjutet och han verkar inte så besvärad av på-och avklädningsmomentet trots allt. Mellankillens huva sitter också bra, men med växtmån, vilket jag inte kan säga att minstingens huva har. Idag medverkade barnen, så jag fick t o m livebilder.

  
Tillklippning och sömnad var enklast möjliga. Som tidigare nämnt använde jag bara äldsta sonens huva som mall och klippte till efter den. Sy ihop huvorna räta mot räta från nacke till panna och sedan från haka och ned på hals. Eftersom mössorna är prototyper så fick namnbandet hamna bak i nacken i sömmen (jag vill ha nya namnlappar, men har aldeles för många kvar för att motivera nyinköp) och storlekslapp invändigt i densamma. Sömmarna stickades ner för att inte skava mot huden. Öppningarna framtill valde jag att lämna med råa kanter. Fleece riskerar ju inte att repa upp sig. Likaså kanten runt om nedtill på huvan är rå. Det var dagens sömnad det (förutom några blöjinlägg som jag inte tänker blogga ngt särskilt om)! Vill passa på att nämna att jag inom kort, troligen redan ikväll, kommer lägga upp en ny omgång med tyger och lite andra tillbehör till försäljning här i bloggen. Jag måste göra så för att kunna motivera nyinköp av några andra tyger som jag suktar efter. Så hoppas ni hittar ngt ni gillar.

1001 och ute i sista minuten!

Vill börja med att önska alla mina läsare och medbloggerskor en god fortsättning på det nya året. Årets första inlägg kommer nu här med en ganska kryptisk rubrik. Men förklaringen är väldans enkel. Ikväll har jag suttit vid symaskinen och förverkligat inte mindre än tre par mysbrallor till mig själv. Jag har funderat på dem länga och väl, men liksom inte riktigt kommit till skott. Men nu, när det vankas skidsemester, kom jag på att kjol/klänning ju inte funkar så där höjdarbra under skidstället. Fram med ett gammalt par som jag tidigare sytt, men som jag tyvärr vuxit ur *grrrr* (det borde bara få vara barn som växer ur sina kläder, eller hur?!). Drog på mig dem och kände efter vad jag ville förändra. Lite lägre midja för att kunna ha längre mudd, betydligt bredare (ca 2,5-3 cm på varje sida) och så bredare och rakare benskärning för att få mer puff ikring bensluten där muddarna tog vid. Tre byxor, lika men ändå olika. För jag blev inte helt nöjd med det första paret. Midjan innan mudden kändes fortfarande för hög och så blev själva byxbenet innan mudden för lång och mudden för kort. Så till nästa par kortade jag midjan ytterligare...trodde jag i alla fall. Och ritade dessutom ett ordentligt mönster, som inte blev riktigt rätt i alla fall. och ja, midjan den verkar ha blivit oförändrad när jag jämför byxorna med varandra. Däremot fick jag till byxbenen, eller som sagt inte helt. För att få det riktigt bra klipper jag till byxans "bakdel" först, viker mönstret på hälften och klipper till främre byxbenet. På så vis blir byxbenen nästan helt raka, inte riktigt. Och jag nöjd! Eller...Jodå mönstret funkar. Har skrivit på tydliga instruktioner och kom ihåg på mönstret *skratt* gällande muddarnas längd och bredd samt hur jag skall göra när jag klipper till utifrån mönstret.
Byxa nummer tre då, jo, de blev riktigt bra. Förutom skitmudden (sådan där ribbad sak) som töjer ut sig hur lätt som helst, men inte går ihop sig så bra. Det gjorde att jag inte vågade använda mig utav bara mudd i midjan, det fick bli resår också. Men här kommer lite bildbevis:


Byxorna torde vara i stl L/XL till en 160 cm kort brutta med relativt långt innerbenmått (72 cm). Ja, d v s jag. Någon livebild får ni tyvärr inte. Jag är inte speciellt nöjd med min nuvarande kroppshydda. Men det måste bara bli årets löfte att bli av med i alla fall 15 kg. 20 kg skulle inte skada heller *gahhh*. Och som rubriken antyder har jag i och med dessa tre bralls sprängt 1000-gränsen. D v s jag har sedan den 28:e november 2007 sytt drygt 1000 plagg. Jag har försökt arkivera och ta bilder på precis allt, men vet att några plagg fallit ifrån i statistiken, då mestadels just vuxenplagg. Men jag tror att jag har bilder på allt jag sytt.

Nu har jag som sagt gjort tre par lika, men ändå olika byxor utifrån ett och samma grundmönster. Jag tror faktiskt att jag efter vår lilla vintersemester skall våga mig på att sy ett par liknande bralls fast i ngt manchester eller denimtyg. Har några strechiga sådana på lager som borde lämpa sig till en vuxen. Då skall jag försöka få dit lite fickor och detaljer också. Jag har kommit fram till att även om jag är stor nu, och inte alls gillar det, så måste jag ju ändå ha kläder. Och det är ju bättre att vara välklädd än illa klädd oavsett om man är stor eller liten. Att jag inte kan bli ngn nätt liten tjej på 55-57 kg igen, det har jag full förståelse för. Det är trots allt så där 10-talet år sedan (eller hu, kanske t o m 15) och då var jag en vältränad typ. Jag kan inte skryta med att ha tränat aktivt sedan innan jag blev gravid med äldsta sonen för snart 7½ år sedan. Det där blev en lååång parentes. Nu till ngt annat: tyg!Eller tyg och tyg, egentligen är det ju en tröja. Jag har sneglat på dessa Name It tröjor under större delen av hösten, men hela tiden bara hittat antingen aldeles för små, eller aldeles för stora tröjor. Således har det inte blivit ngt köp. Veckan mellan jul och nyår hade jag äldstingen själv hemma och i tisdags var vi in till stan. Då var vi inne i Name It butiken. Kikade lite på reastället och sonen hittade dessa tröjor. Vi provade en i stl 140, som han drunknade i. Han har ju precis börjat med stl 122. Jag gillar inte att köpa kläder för att spara till senare. Men idag, när jag kikade med mellankillen tänkte jag till. Det hängde en tröja i stl 140 & inte mindre än tre stycken i stl 152. Och det går ju faktiskt att sy om. Med 50% REA känns det dessutom helt ok att göra det. Och kanske kan det bli lite mer roliga saker av tyget. Så nu finns alltså alla dessa fyra tröjor här hemma, inhandlade till totalsumman av 159,90 kr. Tröjorna motsvarar ju aldeles säkert ungefär 1 meter tyg i tygmängd, om inte mer, det är ju som sagt stora storlekar. Tyget är i bomull 95% med 5% spandex/elastan. En varsinn tröja i rätt storlek (98, 110 & 122) lär det garanterat bli vartefter, men vad mer, det får framtiden utvisa. Nu är det hög tid för mig att säga God Natt! På återseende!
M